VRBNIK - ZNAČAJNE GRAĐEVINE

Župna crkva Sv. Marije

Crkva Sv. Marije Zvonik

Od nekadašnjih brojnih crkava i kapela danas ih je u Vrbniku u uporabi samo pet, a s onima u Garici i Risiki - sedam.

Gradom dominira jednobrodna župna crkva Sv. Marije, koja se u starijim izvorima naziva također i stolna i kolegijatna. Kao što nisu poznati počeci samog Vrbnika, tako su nam nepoznati i počeci župske crkve. Po nekim zapisima može se zaključiti da je sagrađena na mjestu starije građevine u XV./XVI. stoljeću, a današnji izgled pročelja potječe iz početka XIX. stoljeća. Tijekom svoje povijesti, doživjela je nekoliko značajnih pregradnji i dogradnji. Crkva ima barokni namještaj, posuđe i oltare. Među inventarom se ističe renesansni oltar Gospe od Ružarja, navodno dar kneza Ivana Frankopana iz 1599. godine.

Uz župnu crkvu nalazi se kapela Sv. Marije iz 1505. godine, a u njoj poliptih Sv. Ane iz XV. st. rad domaćih majstora. Na glavnom oltaru je djelo Kotoranina Marina Cvitkovića “Posljedna večera” iz 1599.

 

Crkva Sv. Marije Popločenje

Renesansni zvonik odijeljen je od crkve i leži s njene zapadne strane a podignut je 1527. godine kako to svedoči glagoljski natpis uklesan na kamenoj ploči koja se nalazi upravo na ulazu u zvonnik. Ispred crkve je glavni trg s ložom, “poteštarijom” i Kneževim dvorom.

Pravo remek djelo je biblioteka Vrbničanina Dinka Vitezića s preko 15 000 svezaka. Najskupcjeniji među njima su glagoljski rukopisi iz XIV.-XV. st., a od svih najvažniji je I. iluminirani vrbnički misal iz 1456. godine, te nekoliko inkunabula. U sklopu knjižnice je i triptih “Blažene Djevice Marije sa svecima”.

 

”Baćin dvor”

 

Baćin dvor Baćin dvor Baćin dvor

Prema usmenoj predaji krčki knezovi, potonji Frankopani, imali su u Vrbniku dvije kuće: Knežev dvor, koji je 1841. godine preuređen u školu, te ”Baćin dvor”- nazvan po knezu Bartolu VII. (1330-1343) Baćinu iz XIV. stoljeća.

Baćin dvor se nalazi u ulici zvanoj Glavača, koja je dobila ime vjerovatno po tome što je tu živio poglavar. Prema predaji Baćin dvor je bio svojevrsno utočište: svatko tko je stigao do njega i sklonio se unutar njegovih zidova bio je zaštićen.

Krčki knezovi imali su još dva kaštela nedaleko od Vrbnika: na brdašcu Sv. Mavar, te uvrh Vrbničkog polja - Gradec na Rovozniku. Mnogi smatraju da je upravo Gradec prva postojbina i prvi posjed krčkih knezova.

 

Baćin dvor Baćin dvor

Na mjesnom groblju nalazi se gotička crkvica Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika Vrbnika, iz XV. st., a u susjednoj uvali ruševine srednjovjekovne crkvice Sv. Jurja s ostacima romaničkih fresaka, za koju se predpostavlja da datira iz XI. st.

 

Vrbnik - urbana struktura
    Zaštićeni spomenici kulture

© Ineco, 1995./2005.