MOŠĆENICE - CRKVE

 

Sv.Andrija - zvonik Sv.Andrija Reljef

Župna crkva Sv. Andrije

Zvonik trobrodne župne crkve Sv. Andrije, koja se nalazi na kraju jedine ravne i kratke ulice u mjestu, na središnjem gradskom trgu, dominira najvišom točkom brijega.

Najstariji dio na crkvi je njen zvonik (koji je 1658. godine dobio kupolu), širok i masivan u donjem dijelu, što ukazuje na srednjovijekovno porijeklo. Crkva je u sadašnjem obliku nastala postepeno, kroz stoljeća. Najpre je 1640. stara, srednjovjekovna, jednobrodna crkva bila povišena. Današnji, barokni izgled dobila je crkva u vrijeme Isusovca, kada je 1699. - 1704. produljen prezbiterij, a 1785. - 1794. prezidane bočne lađe. Unutrašnjost crkve opremljena je u stilu baroka.

 

Unutrašnjost crkve Klupa

Glavni oltar, rezbarene klupe iz 18. st.

U pezbiteriju su, lijevo i desno od oltara, drvene, rezbarene korske klupe iz poč. XVIII. stljeća, vjerojatno rad majstora M. Zirrera iz Rijeke. Na glavnom oltaru su 5 kamenih kipova (iz poč. XVIII. st), rad baroknog majstora Jakova Contieri iz Padove.

U lapidariju crkve su dva reljefa, reljef s likom sv. Petra s papinskom tijarom na glavi (na zapadnom zidu), i reljef na posudi za blagoslovljenu vodu sa datumom uklesanim glagoljskim slovima (1631.), koji pokazuje bradatog muškarca kako se križa. Oba reljefa izradio je isti domaći klesar.

 

Reljef Krstionica Reljef - raspeće

Reljef s likom Sv. Petra, posuda za blagoslovljenu vodu, Raspeće

Izvana, na zidu crkve, iza oltara je kameni reljef - Raspeće, gdje pod križem kleče sv. Franjo Asiški i don Frane Negovetić, mošćenički župnik.

Na platou oko crkve, na mjestu sa zasađenim divljim kestenima, koga domaći puk zove "Kosnica", bilo je sve do XVIII. stoljeća, prvo mošćeničko groblje.

 

Sv.Bartol Sv. Sebastjan

Crkva Sv. Bartola i crkva Sv. Sebastjana

Odmah pred gradom, preko ceste, na ulazu u novo gradsko groblje, otvoreno 1744.godine, nalazi se mala crkva Sv. Bartola (iz 1628), s karakterističnim trijemom - "lopicom". Iza crkve, pod tim trijemom mošćenički je puk birao svoju komunalnu upravu: župana, suca i ostale. U blizini crkve, uz samu cestu, nalazi se kameni, županov stol i zidane klupe, gdje se sudilo i dijelila pravda. U neposrednoj blizini gradske jezgre nalazi se i malena zavjetna crkva protiv kuge, posvećena Sv. Sebastijanu (iz 1506), kojoj je pridodan karakteristični trijem,"lopica" na pročelju.

 

Kalvarija - kapelica Kalvarija - kapelica

Kapelice uz Kalvariju

Izvan grada se nalazi i Kalvarija, uz koju se nižu kapelice iz XVIII. stoljeća. Penjući se do vrha Kalvarije, uz fizičku relaksaciju biti će to i duhovno osveženje nakon pogleda na prekrasnu panoramu grada Mošćenica.

 

Mošćenice - urbana struktura
    Ostale značajne građevine

© Ineco, 1995./2005.