VELI LOŠINJ

veća slika veća slika veća slika

Veli Lošinj - panorama

Obrambena kula

Veli Lošinj prvi put se spominje 1398. pod imenom Velo selo. Najstarija jezgra Velog sela nastala je u XIII./XIV. stoljeću oko romaničke crkve Sv. Nikole iz XIV. st. Prvobitno naselje je rastresitog tipa, kuće su postavljene prema položaju poljoprivrednog zemljišta a ne u odnosu na ulične linije. Iz XV. stoljeća je obrambena kula, podignuta radi obrane luke i naselja, ali i zbog gusarskuh napada na zbjeg pučanstva.

veća slika
Rovenska - panorama

U XVII. stoljeću naselje se dalje razvija amfiteatralno oko velološinjskog zaljeva. To je urbana barokna aglomeracija sa središnjim trgom uz more i dvije osnovne uličice od kojih jedna vodi u Velo selo, a druga do naselja u uvali Rovenska, gdje se razvija ribarsko naselje zgusnute primorske urbane strukture, s malim kamenim kućama..

veća slika veća slika

Crkva Sv. Nikole

Župna crkva Sv. Antuna Opata Pustinjaka

Župna crkva Sv. Antuna Opata Pustinjaka izgrađena je na mjestu prve manje crkve iz XV. st. U XVII. stoljeću stara crkva se ruši i gradi nova, veća trobrodna bazilika, koja se 1774. godine pregrađuje iz temelja, i gradi treća po redu, današnja raskošna barokna crkva. U crkvi se nalazi najbogatija galerija slika talijanskih majstora na kvarnerskim otocima: (B. Vivarinija; B. Strozzia, L. Quarena, F. Hayeza, L. del Cossa, F. Polenza).

Nedaleko od luke u Velom Lošinju nalazi se crkva Sv. Marije (Gospe od anđela) izgrađena 1510. godine. Crkva je kasnije barokizirana. U njoj se čuva vrijedna zbirka slika venecijanskih majstora: Sv. Franjo i Sv. Hildebrand F. Fontebassa, osam slika G. A. Pelegrinija te nekoliko slika iz XVI. - XVIII. od kojih se jedna pripisuje Tizianu.

veća slika veća slika veća slika veća slika

Crkva Sv. Marije (Gospa od Anđela)

Grad Mali Lošinj Osor Mali Lošinj Veli Lošinj Nerezine Sveti Jakov Lošinjski arhipelag

© Ineco, 1995./2005.